Müzenizdeki değerli eserler için hava kalitesi ve doğru hava filtrelerini seçmek neden bu kadar önemli? Bizi çevreleyen havanın %78 nitrojen, %21 oksijen ve %1’inin çeşitli gaz ve partiküllerden oluştuğunu bilmek önemlidir. Bu %1’lik kısım asal gazlar, karbondioksit, partiküller, tuzlar ve trafik ve endüstriden gelen gazları içerir. Yüzde bir düşük gibi görünse de aslında hava kalitesinin sağlıklı mı yoksa sağlıksız mı denilebileceğini belirler. Ve yapıtlarınızın etkilenip etkilenmediği.

Müze için  Hava Filtresi

Müzeler için enerji tasarruflu hava filtrelerimiz ile müzelerde en iyi iç hava kalitesini garanti ediyoruz. İşte müşterilerimizden birkaçı:

Müşterilerimizle işbirliği içinde 2 adımlı bir yaklaşım yürüterek müzeler için en iyi hava kalitesini garanti ediyoruz.

Adım 1: Ölçme

İç hava kalitesini kirlilik açısından sistematik olarak kontrol ederek, müzelerin hava kalitesinin geçerli gereklilikleri karşıladığından emin olmasına yardımcı olabiliriz. Bu sistematik izleme, gaz ölçümlerinin önüne konulan ve belirli bir süre sonra akredite bir laboratuvara gönderilmek üzere geri alınan küçük tüpler ile yapılır. Müşterilerimize bu ölçümleri her üç ayda bir yapmalarını tavsiye ediyoruz. Birden fazla arşiv varsa, doğru hava kalitesinden emin olmak için her arşiv için bir ölçüm yapmanızı öneririz.

Bu ölçümler sırasında şunları kontrol ederiz:

  • Hava sirkülasyonu sayısı/saat
  • Temiz hava ve sirkülasyon havası oranı

Aşağıdaki konsantrasyonları ölçüyoruz:

  • Kükürt dioksit
  • Nitrojen dioksit
  • Ozon
  • partikül madde

Bu hava kontaminasyonları genellikle dışarıdan, örneğin havalandırma için dışarıdaki havayı kullanarak veya müzeyi ziyaret eden ve dışarıdan müzeye kirlilik taşıyan ziyaretçiler tarafından gelir.

Havadaki bu kirliliklerin yanı sıra değerli eserler örneğin yanlış aydınlatma, sıcaklık, bağıl nem ve haşereler gibi nedenlerle de zarar görebilmektedir.

Kirlenmeler kabaca iki gruba ayrılabilir:

1) Asidik kimyasal özelliklere sahip maddeler (metaller ve mermer gibi malzemelerde korozyon hasarına neden olur. Hasara duyarlı diğer malzemeler arasında deri, yün, ipek, parşömen, kağıt ve fotoğraf malzemeleri bulunur.

2) Oksitleyici kimyasal özelliklere sahip maddeler (Baskın oksitleyici gazlar ozon, nitrik asit ve diğer oksijen/nitrojen bileşikleridir. Bu gazlar esas olarak organik maddelerde hasara neden olur ve erken yaşlanmaya neden olur. Bu durum metallerin solma ve kararma, kırılganlık belirtileri ile gösterilir. , sararma ve korozyon/paslanma.

Adım 2: Filtreleme

Tüplerin ölçüm verileriyle birlikte dünyanın en iyi müzeleriyle çalışma konusundaki kapsamlı deneyimimiz sayesinde müzeniz için en iyi hava filtrelerini belirleyebiliriz.

Yenilikçi müze hava filtrelerimiz yalnızca değerli sanat eserlerinizi, ziyaretçilerinizi ve personelinizi korumakla kalmaz, aynı zamanda enerji maliyetlerinizi de düşürür. Bunu yeni “düşük enerji” serisi hava filtrelerimizle yapıyoruz: A+ etiketli enerji tasarruflu hava filtreleri.

× Nasıl Yardımcı Olabiliriz?